Geschiedenis

Geschiedenis

De stichting Spaarbank Vianen heeft sinds 1967 vele bijzondere projecten gefinancierd

Het begin

De geschiedenis van de Spaarbank te Vianen begint met notulen, gemaakt op 6 september 1849. “Herenbestuurders”, niet vermeld bij naam, van “de maatschappij te verbetering van het lot der armen te Vianen”, komen samen ten huize van een zekere heer F. van de Berg.

 

In deze eerste vergadering van de bank wordt een beschouwing gegeven over het effectieve kapitaal, dat op 1 juli van datzelfde jaar 2266 gulden bedraagt, waarvan 300 gulden dient te worden gereserveerd ten behoeve van “de maatschappij ter verbetering van het lot der armen te Vianen”.

 

De Spaarbank te Vianen is geen lang leven beschoren. Na de opheffing in 1904 treedt de bank een jaar later toe tot de nieuwe Vereniging Spaarbank Vianen die in de jaren 60 opgaat in Raiffeissenbank Lexmond. 

Een nieuwe bestemming

Een gezelschap zwaargewichten (onder meer notaris Stolk, gemeentearchitect Rollman, oud-burgemeester Pellikaan en industrieel Vom Schemm) buigt zich in 1967 over een nieuwe bestemming voor het sluimerende eigen kapitaal van de opgeheven bank.

 

De heren verenigen zich in de “Stichting tot beheer van de goederen van de voormalige Spaarbank te Vianen”. De reserve moest “ten algemene nutte” worden bestemd: alleen lokale projecten van algemeen maatschappelijk belang kwamen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Deze ondersteuning moest niet worden gezien als een vorm van subsidie. Het ging om eenmalige schenkingen voor de aanschaf van zaken die een breed doel dienden.

 

Het eerste wapenfeit van de Stichting Spaarbank Vianen was de schenking van een carillon voor de Grote Kerk te Vianen. Sindsdien heeft de stichting vele initiatieven mede mogelijk gemaakt en vormt daarmee een belangrijke spil in de gemeenschap van de voormalige gemeente Vianen. 

Lees verder

Het bestuur →
Share by: